CHENGDU TIAN FU SQUARE

Chengdu, China | 2004 | Public area
Share project

A square located in the historical center

  • Client: City of Chengdu
  • Studies: AREP Ville, ECADI (East China Architectural Design and Research Institute) / Structural engineering: MaP3 - Emmanuel Livadiotti
  • Surface area: 47 000 m²
Historical and symbolic center of Chengdu, located at the junction of two subway lines, Tian Fu Square has been redeveloped and covers 50 hectares.
Reminiscent of the old imperial wall, a new enclosure surrounds the existing institutional buildings. Materialized by a moat bordered by retail stores, restaurants and tea rooms overlooking the water, this enclosure is also a meeting place. The Square is dedicated to science and culture. It will include a theater, a concert hall, an academy, and a museum of science and minority groups. Surrounded by water, the square stands at the center of a larger rectangular enclosure which delimits a natural environment with gardens and a large stone-paved area that can be used for public meetings.