BADALING STATION

Badaling, China | 2020 | Railway station
Share project

Great Wall of China Station

  • Client:Beijing-Zhangjiakou Intercity Railway Company
  • Partner : China Railway Engineering Consulting Group Co.,Ltd
  • Surface : 3,500m2
  • Begin Time : 2016.04.
  • Result Jury : First Prize of Jury
In accordance with the principle of protecting nature and the human landscape, the architecture of Badaling station is integrated into the environment and reinforces the authenticity of the exceptional site of the Great Wall, which has been included on UNESCO's World Heritage List since 1987.
A station, an integral part of the landscape

The Great Wall of China, more than 50,000 km long, is a unique network of defences dating back to various periods.
In Badaling, a town north of Beijing, 3,720 m of the Ming dynasty's ramparts are open to the public.
As part of the creation of a Beijing-Zhangjiakou railway line, the station located at the foot of a mountain was designed as an extension of it.
Covered by a green roof, the station blends into the landscape while preserving the authentic setting.

A natural landscape in the station

The use of glass panels in the entrance halls and the basement exchange space,combined with reflective materials for the exposed pillar structure, reflect the mountain and the very green environment of the site. A natural skylight formed by the space left between the station and the mountain, provides a ventilation effect while providing advantageous lighting in underground spaces. The architectural design thus extends the mountain and the natural landscape within the resort itself.

Taking into account sustainable development, Badaling Station establishes a harmonious relationship between the protection of cultural heritage and Chinese economic and tourism development.