CARPENTRAS STATION

Carpentras, France | 2015 | Railway station
Share project

Design of a new TER intermodal station

  • Client: SNCF Gares & Connexions (Agence Gares Médierranée) 
  • Construction Operations manager: Parvis
  • Project management: SNCF Gares & Connexions (Agence Gares Méditerranée) Armelle Fabry
  • Design and development: AREP Etienne Tricaud, Pierre Amic
  • Feasibility study: AREP Ville
  • Delivery: 2015

Awards and prizes

  • 2015 - Grand Prix du Bâtiment durable en Vaucluse - Category "Innovation industrielle, audace technique"
Creation of a new intermodal station for the reopening of the Avignon - Carpentras railroad line.
The new intermodal station is designed in connection with the reopening of the rail line linking Avignon to Carpentras and relies on the following main principles:
- place pedestrians at the heart of a legible and functional project, which blends harmoniously into the urban fabric,
- promote intermodality as the nexus between the various modes of transport,
- respond to intrinsic operational requirements while - developing comfortable spaces for travellers.


The station building is composed of simple volumes put together to form the two major elements of the programme, i.e. the coach station and the SNCF railway station, which are linked together by a central glazed hall, called the Winter Hall. A green roof as well as large awnings and canopies unify these volumes. The silkscreen printed glazed canopies on the sides of the building invite travellers and city-dwellers to enter the intermodal hub. The canopy facing the transports area is wider and taller and houses a large gallery which acts as a link between the coach station and the railway station. The external linking spaces are large sized to allow users to move comfortably between the coach and railway station on the one hand, and between the stations and the forecourt on the other. The juxtaposition of two halls, one open (the gallery) and one closed (the Winter Hall), contributes to effectively handling variations in travellers' flow and station occupancy while providing the appropriate capacity to deal both with commuter needs all year round and summer seasonal peaks. The façade is made of natural stone and anchors the station to the ground thanks to its balanced and regular proportions. Light plays with the various architectural elements casting shadows and offering transparencies and light patterns. The well-balanced proportions between the glazed façades and the high inertia of the solid parts contribute to the thermal comfort inside the building. The louvres are fixed to the structure and are angled in a way to increase shaded areas and minimize secondary rays during summer. The building thus benefits from natural light without suffering the negative effects of overheating due to sunshine.

>> Consult the VIDEO: Air shots by drone and video editing realised by product-air.fr

The project demonstrates AREP's expertise: from the emergence of the project - supported by urban studies justifying the relocation of the station - to the high-quality design developed by our architects and engineers, through to the attention paid to the links between the modes of transport Philippe Druesne, Operations Deputy Director, Director of the Regional Division