BRUSSELS - SCHUMAN

Brussels, Belgium | 2014 | Railway station
Share project

Two new halls

  • Client: Service Public Fédéral Mobilité et Transports, Transport Infrastructure Department
  • Prime Conractor: AREP Ville / Design Office: Van Campenhout, TUC-Rail
  • Delivery: 2014
At the heart of the "European" district, which is gearing up for major urban development, and located at the intersection of a new railway and metro line, the Schuman station is upgrading its operating principles and identity to coincide with the arrival of a second railway line.
To optimise flow management and legibility of spaces and their functions, and to enhance passenger comfort and safety, two new concourses are being built to organise exchanges between the various networks. One concourse, lit by light wells and clad in sand-coloured ashlar, houses services and shops, and signposts access to platforms and the district's prestige buildings. The other envelops the old concourse with a glass roof structure and, by becoming the station's stand-out feature, asserts its presence in the urban setting.