LUXEMBOURG STATION

Luxembourg, Luxembourg | 2012 | Railway station
Share project

A new hall for Central Luxembourg station 

  • Client: CFL (Luxembourg Railways)
  • Prime Contractor: AREP / INCA (representative) / 8'18" (lighting)
  • Delivery: 2012

Awards and prizes

  • 2016 - Bauhärepräis OAI - Prize awarded to SNCFL in partnership with AREP
  • 2013 - Concours Construction Acier - Prize awarded to InCA in partnership with AREP
An ETFE covered space with a metal structure naturally fits into the subtle volumes of a historic Moselle baroque inspired building, covering the exit from a second underground passage and an extension of the station’s entrance hall.
The transparent structure enhances the original building and showcases it when lit up at night. The station forecourt runs along the length of the historic façade and provides a major new public space that is now directly linked with the city and the different types of multimodal transport.

Last news

AREP with SNCFL win a prize for Luxembourg station
2016.06.22
AREP jointly with Société Nationale des Chemins de Fer Luxembourgeois were awarded the "Bauhärepräis OAI 2016" prize for Luxembourg railway station. This prize rewards every four years remarkable projects in the fields of architecture, civil engineering and urban planning.