VALENCE TGV STATION

Valence, France | 2001 | Railway station
Share project

A new station overhanging tracks 

  • Client: SNCF, RFF, Drôme departmental authority for TGV station access          
  • Prime Contractor: SNCF Gares & Connexions, AREP / Landscaping: Desvigne and Dalnoky / Design offices: NG AH (structure), SGTE (technical), OTH (overall supervision), Jacob SERETE (Site organization and planning)
  • Site surface: 7 000 m²
  • Delivery: 2001
Valence TGV Station is located outside the city, at the epicentre of a triangle formed by the three municipalities served, namely Valence, Tain l'Hermitage and Romans, prefiguring a potential metropolitan area.
In this area, which is still largely farmland, the TGV tracks are sited in a cut-and-cover up to eight metres deep to guarantee an interconnection with TER regional rail services and the express highway on the surface. This ensures that the lines do not obstruct each other where they intersect, and connections are made inside the station building. This spans the tracks like an inhabited bridge and houses the full range of services. Its glass façades offer unimpeded visual contact with all the possible rail and road connections and with the surrounding countryside, with its vertiginous backdrop of the Vercors Massif.