NICE THIERS

Nice, France | 2015 | Railway station
Share project

A completely renovated station

  • Client: SNCF Gares & Connexions
  • Project management: SNCF Gares & Connexions  and AREP / Architects: J.M. Duthilleul, E. Bonnefille, E. Tricaud
  • Delivery: 2015 
The redesign of Nice Thiers railway station is part of an urban renewal project launched by the city and Nice-Côte-d’Azur Regional Authority in order to cater for the increased number of public transport users and create a transport hub in the true sense of the term.
The project seeks to create a unique space: the station forecourt is being emptied and equipped with two services kiosks, a pathway is being created to the Thiers tram station to the east and a new passageway is being built to link the Western Courtyard to the main building. The use of natural stone flooring gives the whole hub a unified feel. The station’s platforms are also being given a facelift. Passengers will be able to access them via a new access walkway complete with lifts. The renovated subways and passenger building will help to boost the heritage status of the station and its infrastructure. As part of the plot development work, a study is underway with a view to building a 16 000 m² building that would house SNCF services, shops, a hotel and a 150 space car park. The building would be located along the link to the tramline.