ORLÉANS MULTIMODAL HUB

Orléans, France | 2008 | Railway station
Share project

A new passengers hall 

  • Client: SNCF
  • Prime Contractor: SNCF Gares & Connexions, AREP / Design office: ARCORA (passenger shed), OTH now IOSIS Groupe (structure and fluids)
  • Site surface: 7 100 m² excluding the forecourt
  • Delivery: 2008

Awards and prizes

  • 2011 - Brunel Award - nominated
  • 2008 - Concours des plus beaux ouvrages de construction métallique
Orléans railway station was rebuilt during the 1980s in a programme that isolated it from the city and eliminated all external signs of its function.
The new passenger gallery, a shed comprising two spans set on steel pillars and covered with a curving, one-piece roof structure, creates the image of a light, airy and protective station in the landscape. In becoming an urban beacon, it creates a new identity for the north entrance to the city. The 16-metre wide pedestrian link to the city's tram line optimises connections between the various modes of public transport (tram, city bus services and trains).