GWANG MYEONG STATION

Gwang Myeong, South Korea | 2003 | Railway station
Share project

New station - Roof in the shape of wave in echo with the Korean traditional temples - Site surface: 78 500 m²

  • Client: KNR
  • Prime contractor: AREP Ville and Mooyoung Architects (supervisor)
  • Daily traffic: 32 trains in each direction
  • Delivery: 2003
Located on a 28-hectare site in the city's green belt, the station features a wave-form roof that echoes the relief of the surrounding countryside - a plain surrounded by hills whose undulating lines are redolent of the delicacy of traditional Korean temples.
Beneath this gracious vault, which forms a city landmark, are three spans. The central 70 metre span is bathed in light diffused by a fully-glazed sawtooth roof and spandrels, and covers all 8 tracks (including 2 fast) and their related platforms. The two lateral spans house services, shops and waiting rooms which are here located on balconies that extend outwards to form awnings over the passenger drop-off area.