WUHAN STATION

Wuhan, China | 2009 | Railway station
Share project

New station - Symbol of a centuries-old tradition - Surface area: 120 000 m²

  • Client: Ministry of the Chinese Railways
  • Project Management: AREP Ville and The Fourth Survey Institute of the China Railway
  • International competition: 1st round 2004, 2nd round: 2005

Awards and prizes

The new railway station in Wuhan, the capital of central China, is a symbol of both a centuries-old tradition and of spectacular economic growth, of the meeting of rural landscape and urban expansion.
Its roof structures form two great wings around a central passenger concourse in an image that evokes the flight of a legendary crane that will return to Wuhan at the end of time. The garden, a transitional space between the station and the city, is crossed to reach the station, and frames a stone forecourt featuring the glass roof of the Metro. Like some balcony over looking the city, the station also offers outstanding views of the lakes and mountains from its upper levels.